Introducere in lumea Blender – Licenta –

Posted: 19 aprilie 2011 in Blender, Grafica 3D, Manual, Uncategorized

Despre software-ul liber şi GPL

Când cineva aude despre „software liber”, primul lucru care îi vine în minte ar putea fi „fără costuri”. În timp ce acest lucru este adevărat în cele mai multe cazuri, termenul de „software liber”, aşa cum este folosit de către Fundaţia pentru Software Liber (iniţiatorii proiectului GNU şi creatorii GNU General Public License), este destinat să însemne „Liber ca în Libertate” mai degrabă decât sensul ” fără costuri” (care de obicei este menţionat ca „liber ca în bere gratis”). Software-ul liber în acest sens este un software care vă dă libertatea de a folosi, copia, modifica, redistribui, fără nici o limită. În contrast cu această licenţiere, cele mai multe pachete software comerciale, în cazul în care vi se permite să încărcaţi software-ul pe un singur computer, nu li se permite să facă nici o copie sau să vedeţi vreodată codul sursă. Software-ul liber permite o libertate incredibilă la utilizatorul final, în plus, deoarece codul sursă este disponibil universal, sunt șanse ca mult mai multe bug-uri să fie găsite și fixate.

Când un program este licenţiat sub GNU General Public License (GPL):

  • aveţi dreptul de a folosi programul pentru orice scop;
  • aveţi dreptul de a modifica programul, şi aveți acces la codurile sursă;
  • aveţi dreptul să copiaţi şi să distribuiţi programul;
  • aveţi dreptul de a îmbunătăţi programul, şi lansa propriile versiuni.

În schimb pentru aceste drepturi, aveţi unele responsabilităţi, dacă distribuiți un program GPL, responsabilităţi care sunt concepute pentru a vă proteja libertăţile şi precum și a libertăţilor altora:

  • Ttrebuie să furnizeți o copie GPL împreună cu programul, astfel încât destinatarul să fie conştient de drepturile sale sub licenţă.
  • Trebuie să includeți codul sursă sau să faceți codul sursă disponibil în mod liber.
  • Dacă modificaţi codul şi distribuiți versiunea modificată, trebuie să licenţiaţi modificările dvs. sub GPL şi să faceți disponibile modificările dvs. asupra codului sursă. (Nu puteţi utiliza codul de GPL, ca parte a unui program de proprietate.)
  • Nu aveţi dreptul să restricţionați licenţierea programului dincolo de punctul de vedere al GPL. (Nu se poate modificai un program GPL intr-un produs proprietate.)

Pentru mai multe informații despre GPL, verificați GNU Project Web site. Pentru referinţă, o copie a GNU General Public License este inclusă în Volumul II.

Reclame

Comentariile sunt închise.