Header-ul ferestrei

Posted: 22 aprilie 2011 in Uncategorized

Multe ferestre au un header ( banda cu un fundal gri-deschis ce contine imaginile butoanelor). De asemenea ne referim la header cand ne referim la ToolBar-ul ferestrei. Daca este prezent, header-ul poate fi in partea de sus (cum ar fi Buttons Window) sau in partea de jos (cum ar fi 3D Window) a suprafetei ferestrei.

Exemple de headere de fereastra ce contin tema implicita (Default Theme)
Exemple de headere de fereastra ce contin tema cu colturi rotunjite (Rounded Theme)

Daca mutati mouse-ul peste o fereastra, header-ul ei se isi va schimba nuanta devenind mai deschis sau gri. Aceasta inseamna ca e „focalizata”; toate tastele speciale pe care le apasati vor afecta continutul acestei ferestre.

Ascunderea unui header

Sunt cateva metode pentru a ascunde un Window Header al unei ferestre:

 • Captura de ecran aratand meniul Header ce apare (evidentiat in galben); Rezultatul tastei RMB Template-RMB.png clic pe Header-ul ferestrei (Window Header ).

  Puteti ascunde header-ul unei ferestre prin mutarea mouse-lui peste Window Header pe care doriti sa il ascundeti; apoi tinand inca cursorul mouse-lui peste Window Header , apasati RMB Template-RMB.png pentru a afisa un meniu cu numele Header; meniul Header are optiunile Top, Bottom, No Header. Selectati optiunea No Header din meniu pentru a ascunde Window Header.

 • Cursorul mouse-lui positionat peste cadrul/marginea ferestrei infatisand the imaginea sagetii SusJos(UpDown).

  O alta metoda de a ascunde header-ul unei ferestre este sa mutati mouse-ul peste cadrul/marginea de divizare imediat dupa Window Header pe care doriti sa il ascundeti (care poate fi deasupra sau dedesubt, in functie de pozitia lui); daca cursorul mouse-lui este pozitionat corect veti observa sageata cu ambele sensuri.

 • Meniul rezultat cand se da clic RMB Template-RMB.pngpe cadrul/marginea de divizare, cu optiunea No Header selectata.

  Cand sageata cu dublu sens este afisata dati clic RMB Template-RMB.png; un meniu va aparea avand optiunile Split Area, Join Areas, No Header. Selectati optiunea No Header pentru a ascunde Window Header.

Afisarea unui header

Odata ce Window Header a fost ascuns, pentru a-l reafisa faceti urmatoarele:

 • Cursorul mouse-ului pozitionat peste cadrul/marginea unei ferestre cu headar-ul ascuns.

  Miscati mouse-ul peste cadrul/marginea de divizare a Window Header pe care doriti sa il reafisati; cand sunteti pozitionat corect se va afisa sageata cu dublu sens;

 • Meniul care rezulta dand clic RMB Template-RMB.png pe cadrul/marginea de divizare, cu optiunea Add Header selectata.

  Cand sageata cu dublu sens este afisata dati clicRMB Template-RMB.png sau MMB Template-MMB.png; Un meniu va fi afisat avand optiunile Split Area, Join Areas, Add Header. Selectati optiunea Add Header pentru a adauga Window Header.

Pozitionarea header-ului

Captura de ecran cu meniul Header(evidentiat in galben); rezultatul obtinut dand clic RMB Template-RMB.png pe Header Window.

Window Header poate fi afisat in partea de sus (top) sau in partea de jos (bottom) a ferestrei din Blender. Pentru a seta pozitia header-ului dati clic RMB Template-RMB.png pe Window Header si selectati Top sau Bottom din meniul Header.

Culorile temei
Blender permite schimbarea majoritatii culorilor interfetei in functie de necesitatile utilizatorului. Daca constatati ca culorile pe care le vedeti pe ecran nu se potrivesc cu cele mentionate in Manual inseamna ca tema implicita a fost modificata. Crearea unei noi teme sau selectarea/modificarea uneaia preexistente poate fi obtinuta prin selectarea ferestrei User Preferences si dand clic pe sectiunea Themes ferestrei. 

Fereastra User Preferences, optiunea Theme selectata.

Butonul tip fereastra (Window type)

Iconita de la capatul stang al header-ului, cu un clic LMB Template-LMB.png, permite selectarea uneia dintre cele 16 tipuri de fereastra.

Meniuri si butoane

Multe headere de fereastra, aflate imediat dupa acest prim buton de meniu „Window Type” arata un set de meniuri. Meniurile va permit sa accesati diect multe caracteristici si comenzi. Meniurile pot fi ascunse sau afisate prin intermediul butonului triunghiular situat imediat dupa ele.

Toate optiunile unui meniu arata si tastele speciale (scurtaturile), daca exista.

Meniurile si butoanele se schimba odata cu modificarea Window Type, precum si cu schimbarea modului si selectarea obiectelor. Vor fi afisate doar actiunile care pot fi executate.

Reclame

Comentariile sunt închise.