Astronomie

Stea Pitica Alba ( White Dwarf star )

La sfarsitul vietii unei stele, dupa ce a ars tot ce avea inauntru de ars, de obicei se prabusesc in sine, in ceea ce se numeste o Stea Pitica Alba. Aceste globuri de materie foarte dense formate din condensarea materiei din steaua stinsa, intr-o sfera de dimensiune aproximativa cu cea a Pamantului. Pentru ca nu mai exista combustibil nuclear pentru fuziune, piticele albe, stralucesc mai vag, emitand doar caldura stocata. O pitica alba este probabil felul in care vor sfarsi majoritatea stelelor din cartierul nostru galactic, incluzand si soarele nostru – doar 3 procente din stelele apropiate au o masa suficient de mare pentru a se prabusi in sine chiar mai departe, intr-o explozie Supernova.

 

Tanara Pitica Alba

Una dintre cele mai fierbinti pitici albe cunoscute, se afla in inima aceste Nebuloase numite NGC 2440 aflata la aproximativ 4000 ani-lumina de Pamant. Steaua punctul stralucitor aproape de centrul fotpgrafiei, are o temperatura la suprafata de 200,000 grade Celsius. Pentru ca Piticele albe se racesc pe masura ce imbatranesc ele se racesc tot mai mult, de aici si termenul de tanara, pentru ca este foarte fierbinte. Aura violet stralucitoare din jur, este materia expulzata cand a devenit pitica alba.

Imagine: NASA/R. Ciardullo (PSU)/H. Bond (STScI)

Va urma o suita de stele pitice albe. Fii pe faza. daca nu te-ai abonat la RSS-Feed ai pute sa o faci si vin elul asta poti fi la curent cu ce mai este nou pe site.

Reclame